• Εγγραφή

Home  //  Νέα  //  Μένω στο Χριστό ;

 

Μένω στο Χριστό ;
PDF
Εκτύπωση
E-mail
Παρασκευή, 10 Φεβρουάριος 2012 22:36

«Μένω» στο Χριστό;
"Ο μένων εν εμοί και εγώ εν αυτώ, ούτος..." (Ιωάννης 15:5β)
Ο Ιησούς Χριστός πολλές φορές είπε στους μαθητές Του να «μείνουν» σε Αυτόν, στην αγάπη Του και στο λόγο Του (Ιωάννης 15:4,9, 8:31). Αυτή είναι μια πολύ σημαντική προτροπή για το Χριστιανό, επειδή το ρήμα «μένω», δεν έχει στιγμιαία ή προσωρινή έννοια, αλλά σημαίνει ότι «εξακολουθώ να βρίσκομαι σε έναν τόπο ή μια κατάσταση».
Πώς μπορεί όμως ο Χριστιανός να διακρίνει αν πραγματικά μένει στο Χριστό;
Πολλές φορές κάποιος μπορεί να νομίζει ότι «μένει» στο Χριστό αλλά στην πραγματικότητα να απέχει πολύ (Ματθαίος 15:8, 7:22-23). Άλλοτε πάλι, μπορεί να τον κατακρίνει η καρδιά του για την πνευματική του κατάσταση ενώ στην πραγματικότητα να έχει μια ζωντανή σχέση με το Χριστό (Α' Ιωάννου 3:18-20).
Υπάρχουν πολλά κριτήρια στη Γραφή που μας βοηθούν στη διάκριση αυτή, μερικά από τα οποία είναι:
 
Η πολλή καρποφορία
Αυτό είναι το πιο φανερό σημάδι ότι κάποιος «μένει στο Χριστό». Ο Ιησούς είπε «Εγώ είμαι η άμπελος, σεις τα κλήματα. Ο μένων εν εμοί και εγώ εν αυτώ, ούτος φέρει καρπόν πολύν» (Ιωάννης 15:5).
Το «καθάρισμα» από τον Πατέρα Θεό
Για το Χριστιανό που μένει στο Χριστό, είναι αναμενόμενο να είναι έντονο το έργο του Θεού στη ζωή του, μέσα από το οποίο ο Θεός «καθαρίζει» αυτόν [όπως καθαρίζει ο γεωργός το κλήμα] με σκοπό την απαλλαγή του από τις αιτίες που εμποδίζουν την πλούσια και αυξανόμενη καρποφορία του. Ακριβώς αυτό είπε ο Ιησούς Χριστός, «...παν [κλήμα] το φέρον καρπόν, [ο Πατήρ μου] καθαρίζει αυτό, διά να φέρη πλειότερον καρπόν» (Ιωάννης 15:1-2).
 
Η αυξανόμενη επίγνωση της εξάρτησης από το Χριστό
Ένα άλλο σημάδι της ζωντανής και προοδευτικής σχέσης με το Χριστό είναι ότι ο Χριστιανός έρχεται όλο και περισσότερο στην επίγνωση ότι, χωρίς Αυτόν, δεν μπορεί να κάνει τίποτα που να έχει νόημα και αληθινή αξία. Ο Ιησούς είπε «χωρίς εμού δεν δύνασθε να κάμητε ουδέν» (Ιωάννης 15:5γ, 15:4, Β' Κορινθίους 3:5, Γαλάτες 3:20, κ.α.).
 
Οι προσευχές που απαντιούνται
Ο Χριστός είπε, «Εάν μείνητε εν εμοί και οι λόγοι μου μείνωσιν εν υμίν, θέλετε ζητεί ο, τι αν θέλητε, και θέλει γείνει εις εσάς» (Ιωάννης 15:7, βλ. και 15:16). Καθώς ο Χριστιανός «μένει» στο Χριστό, βλέπει όλο και περισσότερο να απαντιούνται οι προσευχές του, καθώς το δικό του θέλημα διαρκώς προσεγγίζει το θέλημα του Θεού (Α' Ιωάννου 5:14-15). Σε αυτό συμμαρτυρούν και άλλοι παράγοντες, όπως η φύλαξη των εντολών του Χριστού (Α' Ιωάννου 3:22-24), το ευάρεστο περπάτημα ενώπιόν Του (Α' Ιωάννου 2:6, 3:6-9, 3:22) και τα κίνητρα των αιτημάτων του Χριστιανού (Ιακώβου 4:3).
 
Η αγάπη προς το Χριστό και προς τον πλησίον
Στη Γραφή διαβάζουμε ότι «Ο Θεός είναι αγάπη, και όστις μένει εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ» (Α' Ιωάννου 4:16β, βλ. και 2:24). Όποιος «μένει» στο Χριστό, που είναι το απαύγασμα της δόξας του Θεού (Εβραίους 1:3), «μένει» στην ίδια την αγάπη, και αυτό το γεγονός δεν μπορεί παρά να εκδηλώνεται με τα χαρακτηριστικά της αληθινής αγάπης τόσο προς τον ίδιο το Χριστό όσο και προς τον πλησίον του (Ιωάννης 15:17, Α' Ιωάννου 3:14, 4:8,20-21, κ.α.).
 
Η χαρά μέσα του
Ένα άλλο σημάδι είναι η χαρά, όχι λόγω της απουσίας των θλίψεων και των προβλημάτων αλλά η χαρά που πηγάζει από την επίγνωση ότι όλα όσα ζει ο Χριστιανός είναι προσεκτικά επιλεγμένα και σχεδιασμένα από τον Πατέρα της Αγάπης που έχει "κατά νου" το τέλειο σχέδιο για την αληθινή ευλογία κάθε παιδιού Του (Ρωμαίους 8:28-30).
 
Τα παραπάνω είναι λίγες μόνο από τις ενδείξεις ότι ο Χριστιανός «μένει στο Χριστό». Βέβαια, είναι αναμενόμενο ότι αυτά τα χαρακτηριστικά δεν θα υπάρχουν στον ίδιο βαθμό ταυτόχρονα σε όλους όσους «μένουν στο Χριστό». Όμως είναι επίσης αναμενόμενο τα χαρακτηριστικά αυτά να υπάρχουν σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι εύκολα αντιληπτά και επιπλέον να είναι αυξανόμενα (Ιωάννης 15:2 Β' Πέτρου 1:8). Σε κάθε περίπτωση, ο Χριστιανός έχει πρώτιστη υποχρέωση να "εξετάζει" και να "δοκιμάζει" ο ίδιος τον εαυτό του αν μένει στο Χριστό (Β' Κορινθίους 13:5). Ο ίδιος ο Ιησούς, όταν μίλησε για την την πραγματική σχέση που επιθυμεί να έχει με τον πιστό, είπε, «Όστις τρώγει την σάρκα μου και πίνει το αίμα μου εν εμοί μένει, και εγώ εν αυτώ».
Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 12 Φεβρουάριος 2012 14:21
 

Χριστιανικό Ραδιόφωνο

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

translate

Greek Albanian English Romanian

Ημέρες Συναθροίσεων

Κυριακή
     Προσευχή:10-11πμ
     Κήρυγμα ευαγγελίου:11-12πμ
Δευτέρα
     Προσευχή:7-8μμ
     Μάθημα  :8-9μμ
Τετάρτη
     Προσευχή:7-8μμ
     Κήρυγμα ευαγγελίου:8-9μμ
         Είσοδος Ελεύθερη
 

 

Προσευχή

 

"Κύριε, να τα χέρια μου. Ας μην αγγίξουν ποτέ κάτι που θα Σε ντρόπιαζε.
 
Να τα πόδια μου. Τα αφιερώνω σ' Εσένα. Ας μην πάνε ποτέ εκεί όπου Εσύ δεν θα πήγαινες.
 
 Κύριε, να τα μάτια μου. Ας μην κοιτάξουν ποτέ σε κάτι που θα λυπούσε το 'Αγιο Σου Πνεύμα.
 
 Τα αυτιά μου ας μην ακροαστούν ποτέ κάτι που θα ντρόπιαζε το Όνομά Σου.
 
Το στόμα μου ας μην ανοίξει ποτέ για να πει μια λέξη που δεν θα ήθελα ν' ακούσεις.
 
 Ο νους μου ας μην κρατήσει ποτέ ούτε μια σκέψη ή φαντασία που θα μείωνε την αίσθηση της παρουσίας Σου."
 
"Κύριε, κάνε με έναν άνθρωπο κατά την καρδιά Σου".

Συνδεμένοι Επισκέπτες

Έχουμε 41 επισκέπτες συνδεδεμένους
mod_vvisit_counterΣήμερα67
mod_vvisit_counterΕχθές133
mod_vvisit_counterΑυτή την εβδομάδα1526
mod_vvisit_counterΠροηγούμενη εβδομάδα5153
mod_vvisit_counterΑυτό τον μήνα8490
mod_vvisit_counterΠροηγούμενος μήνας10224
mod_vvisit_counterΣυνολικές επισκέψεις992923

Μην ξεχνάς πως...

Η πίστη είναι το μέσον που μεταβάλλει

το όραμα σε πραγματικότητα,

την αποκάλυψη σε γεγονός,

την εμπιστοσύνη σε εκπλήρωση,

την επιθυμία σε πείρα

και το αόρατο σε ορατό.