• Εγγραφή

Home  //  Νέα  //  Η ΤV έχει και ... «ΟFF»

 

Η ΤV έχει και ... «ΟFF»
PDF
Εκτύπωση
E-mail
Κυριακή, 11 Μάρτιος 2012 10:49

Η φράση αυτή είναι σύνθημα γραμμένο στους τοίχους της Αθήνας. Μας υπενθυμίζει εύστοχα και σαρκαστικά ότι το τηλεκοντρόλ έχει και το κουμπάκι «OFF», καλώντας μας να απενεργοποιήσουμε επιτέλους και λίγο την τηλεόραση.

 
Η τηλεόραση, φαινόμενο των τελευταίων 50 – 60 χρόνων, έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας, στα σπίτια μας, ανάμεσα στις σχέσεις μας, μέσα στα μυαλά μας. Σχεδόν όλοι την αποδοκιμάζουμε, αλλά οι περισσότεροι καθημερινά τις αφιερώνουμε ώρες από τη ζωή μας. Και προσέξτε: ώρες από τον ελεύθερο χρόνο μας.
 
Οι επιβλαβείς επιδράσεις τις είναι χιλιοειπωμένες: Απομόνωση, έλλειψη επικοινωνίας στην κοινωνία, πολιτική χειραγώγηση του κόσμου από κατευθυνόμενες ειδήσεις. Λάθος πρότυπα, ειδικά στα νέα παιδιά, όπως ο γρήγορος πλουτισμός με κάθε τρόπο, η εφήμερη δόξα, η θεοποίηση της εξωτερικής εμφάνισης και του σώματος, η ζωή χωρίς ηθικούς φραγμούς και αναστολές στο όνομα μιας ψευδεπίγραφης «ελευθερίας» και «επιτυχίας».
 
Τέλος η φανερή και κρυφή βία και οι άσεμνες σκηνές με τα οποία βομβαρδίζει καθημερινά, ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, δηλητηριάζοντας τις ψυχές τους. Φυσικά, για τη νέα γενιά, η τηλεόραση έχει αντικατασταθεί από το ίντερνετ, με τις απέραντες δυνατότητες, αλλά και τους ασύλληπτα τρομακτικούς κινδύνους.
 
Το λυχνάρι του σώματος είναι τα μάτια μας. Αν αυτά είναι καθαρά, τότε όλο το σώμα είναι φωτεινό. Αν είναι πονηρά, τότε όλο το σώμα γίνεται σκοτεινό (Ματθ. 6,22-23). Μήπως λοιπόν κάνουν πολύ σοβαρή ζημιά στην ψυχή μας όλα αυτά που βλέπουμε στην TV και στο ίντερνετ χωρίς να το καταλαβαίνουμε;
 
Δεν λέμε να μην παρακολουθήσει ένα παιδάκι ένα παιδικό πρόγραμμα ή ένας ενήλικας ένα ωραίο πρόγραμμα. Η υπερβολή βλάπτει. Και η παρακολούθηση χωρίς όρια και κριτήριο το θέλημα του Θεού.
Όμως μόνη η γνώση των βλαπτικών επιδράσεων τηλεόρασης και ίντερνετ δεν αρκεί για να αποτρέψει τον άνθρωπο από τον εθισμό του σ’ αυτά. Χρειαζόμαστε μια καλύτερη πρόταση, κάτι πιο εποικοδομητικό, να γεμίσουμε με χαρά την ψυχή μας, να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο μας.
 
Ευχαριστούμε το Θεό, γιατί ο Χριστός ήλθε στη γη και με τις πράξεις Του και το Λόγο Του μας πρότεινε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής. Το Ευαγγέλιο του Χριστού είναι γεμάτο από πρακτικές συμβουλές για την καθημερινή ζωή του ανθρώπου, για να περπατήσει στα βήματα του Κυρίου Ιησού, να διαπλάσει μια ευλογημένη ελεύθερη προσωπικότητα και να ευτυχίσει.
 
Βλέπουμε ότι οι πρώτοι Χριστιανοί καθημερινά έμεναν συνεχώς στη διδασκαλία των Αποστόλων, στην επικοινωνία μεταξύ τους, στη συμμετοχή στη Θεία Κοινωνία και στις προσευχές (Πραξ. 2,42). Καθημερινά δηλαδή, στον ελεύθερο χρόνο από τις δουλειές τους και τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις, άκουγαν και διδάσκονταν το Λόγο του Θεού από τους αποστόλους, έκαναν παρέα, προσεύχονταν όλοι μαζί στο Θεό και λάβαιναν Θεία Κοινωνία.
 
Επίσης η ατομική προσευχή είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχή του ανθρώπου, καθώς εκεί επικοινωνεί με το Θεό, παίρνει δύναμη και λύσεις κι απαντήσεις σε αιτήματά του. Ο Χριστός μας υποσχέθηκε πως όλα τα αγαθά μας αιτήματα που θα ζητήσουμε με πίστη στην προσευχή, θα τα λάβουμε (Ματθ. 21,22).
 
Ο Ίδιος πήγαινε στο όρος και προσευχόταν στον Πατέρα και μάλιστα διανυκτέρευε στην προσευχή (Λουκ. 6,12). Γι’ αυτό ο απ. Παύλος μας παραγγέλλει: «εμμένετε στην προσευχή, αγρυπνώντας σ’ αυτήν με ευχαριστία» (Κολοσσ. 4,2).
Βλέπουμε ακόμα πόσο βάρος δίνει ο Λόγος του Θεού στην αμφίδρομη σχέση αγάπης των συζύγων που την παραλληλίζει με τη σχέση του Χριστού με την Εκκλησία και στην εν Χριστώ ανατροφή των παιδιών (Εφεσ. 5,22-33 & 6,4). Λέει πως όποιος δεν προνοεί, δε φροντίζει τα ζητήματα της οικογένειάς του, αρνήθηκε την πίστη του και είναι χειρότερος ακόμα και από τον άπιστο (Α’ Τιμ. 5,8).
 
Ακόμα βλέπουμε ότι αυτός που ομολογεί το όνομα του Χριστού στους ανθρώπους (Ματθ. 10,32) και αγαθοποιεί με την καρδιά του, παρέχοντας τροφή, ενδύματα, φιλοξενία, επισκέψεις σε ασθενείς και φυλακισμένους κι ότι άλλο μπορεί (Ματθ. 25,31-40) θα του αναγνωριστεί από τον Ιησού Χριστό ενώπιον του Πατέρα Θεού την ημέρα που θα σταθεί μπροστά Τους.
 
Όλα αυτά όμως αγαπητοί θέλουν χρόνο, κι η μέρα έχει μόνο 24 ώρες, 15-16 περίπου απ’ τις οποίες χρειαζόμαστε για εργασία και ύπνο. Δεν μένουν παρά μόνο 8-9 ώρες περίπου αξιοποιήσιμου χρόνου.
 

Τι θα κάνουμε λοιπόν; Θα σταθούμε ακίνητοι, ράθυμοι και απομονωμένοι μπροστά σε μια οθόνη τηλεόρασης ή υπολογιστή, ή θα αφιερώσουμε το χρόνο μας στη λατρεία του Θεού, τη φροντίδα της οικογένειάς μας, την επικοινωνία μας με αδελφούς και φίλους και τη θεάρεστη φιλανθρωπική δράση;

Θα γεμίζουμε καθημερινά την ψυχή μας, το σώμα και το πνεύμα μας με «σκουπίδια», επειδή αυτό κάνουν οι πολλοί, ή θα τα αφιερώσουμε στο Χριστό, να τα καθαρίσει, να τα αγιάσει και να μας γεμίσει με χαρά; Απ’ τη μια το σκοτάδι με μια βιτρίνα αμέτρητων εικόνων κι απ’ την άλλη το Αιώνιο Φως, ο Ιησούς Χριστός, η παρουσία του Θεού. Η επιλογή ανήκει στον καθένα από μας. 

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 11 Μάρτιος 2012 11:02
 

Χριστιανικό Ραδιόφωνο

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

translate

Greek Albanian English Romanian

Ημέρες Συναθροίσεων

Κυριακή
     Προσευχή:10-11πμ
     Κήρυγμα ευαγγελίου:11-12πμ
Δευτέρα
     Προσευχή:7-8μμ
     Μάθημα  :8-9μμ
Τετάρτη
     Προσευχή:7-8μμ
     Κήρυγμα ευαγγελίου:8-9μμ
         Είσοδος Ελεύθερη
 

 

Προσευχή

 

"Κύριε, να τα χέρια μου. Ας μην αγγίξουν ποτέ κάτι που θα Σε ντρόπιαζε.
 
Να τα πόδια μου. Τα αφιερώνω σ' Εσένα. Ας μην πάνε ποτέ εκεί όπου Εσύ δεν θα πήγαινες.
 
 Κύριε, να τα μάτια μου. Ας μην κοιτάξουν ποτέ σε κάτι που θα λυπούσε το 'Αγιο Σου Πνεύμα.
 
 Τα αυτιά μου ας μην ακροαστούν ποτέ κάτι που θα ντρόπιαζε το Όνομά Σου.
 
Το στόμα μου ας μην ανοίξει ποτέ για να πει μια λέξη που δεν θα ήθελα ν' ακούσεις.
 
 Ο νους μου ας μην κρατήσει ποτέ ούτε μια σκέψη ή φαντασία που θα μείωνε την αίσθηση της παρουσίας Σου."
 
"Κύριε, κάνε με έναν άνθρωπο κατά την καρδιά Σου".

Συνδεμένοι Επισκέπτες

Έχουμε 48 επισκέπτες συνδεδεμένους
mod_vvisit_counterΣήμερα78
mod_vvisit_counterΕχθές143
mod_vvisit_counterΑυτή την εβδομάδα1404
mod_vvisit_counterΠροηγούμενη εβδομάδα5153
mod_vvisit_counterΑυτό τον μήνα8368
mod_vvisit_counterΠροηγούμενος μήνας10224
mod_vvisit_counterΣυνολικές επισκέψεις992801

Μην ξεχνάς πως...

Η πίστη είναι το μέσον που μεταβάλλει

το όραμα σε πραγματικότητα,

την αποκάλυψη σε γεγονός,

την εμπιστοσύνη σε εκπλήρωση,

την επιθυμία σε πείρα

και το αόρατο σε ορατό.