• Εγγραφή

Home  //  Νέα  //  Η ΠΕΜΠΤΗ ΕΝΤΟΛΗ

 

Η ΠΕΜΠΤΗ ΕΝΤΟΛΗ
PDF
Εκτύπωση
E-mail
Κυριακή, 18 Μάρτιος 2012 00:04

 Όταν  ο Μωυσής πήρε τις Δέκα εντολές γραμμένες διά ''δακτύλου Θεού'' (Έξοδος κ' 2, κδ' 12, λα' 18, λβ' 15), στο Όρος το Άγιον (Σινά), για πρώτη φορά ήρθε στην ανθρωπότητα φανερά η Βουλή του Δημιουργού, δηλαδή ήρθε στο φως το τι θέλει ο Θεός από το δημιούργημά του (Γεν. β΄ 6), αλλά και να ρυθμίσει τις σχέσεις ζωής μεταξύ των ανθρώπων, γι αυτό έκτοτε -λόγω της Μοναδικότητας αυτής- παγκοσμίως οι Εντολές αυτές χρησιμοποιήθηκαν σαν βάση των διαφόρων Νομικών συστημάτων και επίσης η Βίβλος σαν μέσο όρκου στα Δικαστήρια -αν και για τους γνώστες- δεν πρέπει να ορκίζεται κανείς πλέον σε αυτή, όπως μας τόνισε ο Κύριος Ημών Ιησούς Χριστός, ρητά στην Καινή Διαθήκη (Ματθ. ε' 33).

 

 

   Παραβλέποντας την εντολή του Ιησού [η οποία απευθύνεται σε πιστούς ανθρώπους], το Δικαστικό σύστημα χρησιμοποιεί τον όρκο πάνω στη Βίβλο σαν το ανώτερο [και τελευταίο] μέσο εκμαίευσης της αλήθειας από τους μάρτυρες  και λοιπούς εμπλεκομένους καθότι οι [περισσότεροι] άνθρωποι έχουν την Βίβλο σαν την απόλυτη αλήθεια [όπως και είναι] και πολλάκις οι μάρτυρες -και οι ψευδομάρτυρες- πιεζόμενοι από την συνείδηση και ελεγχόμενοι από το Πνεύμα το Άγιο λένε την αλήθεια και έτσι έχουν ανατραπεί εκατοντάδες υποθέσεις παγκοσμίως φέρνοντας στο φως την αλήθεια και τους πραγματικούς ενόχους στην Δικαιοσύνη [ Θεία Δίκη ]. 

 

   Για την Ιστορία οι Δέκα εντολές είναι ''η Κορυφή του Παγόβουνου'' από ένα μεγάλο σύνολο εντολών που αναφέρονται στην Βίβλο (βλ. Λευιτικόν και Δευτερονόμιον), γιατί είναι οι πλέον κύριες για την ασφαλή διαβίωση του ανθρώπου και πως πρέπει να είναι η σχέση του απέναντι στον Θεό αλλά και τους συνανθρώπους του. Επίσης καλό θα ήταν ο αναγνώστης του Θέματος να εξετάσει ''ιδίοις όμμασι'' τα γραφόμενα διά των παραπομπών, προς πλήρη  κατανόηση και εμπέδωση της πηγής αυτών (Βίβλος, μετάφραση εκ του Αρχαικού Πρωτοτύπου υπό του Καθηγητού Πανεπιστημίου και Αρχιμανδρίτου Αημνείστου Νεόφυτου Βάμβα).

 

   Στο παρόν λοιπόν θέμα εξετάζουμε την μια εξ' αυτών των εντολών, η οποία -κατά κοινή ομολογία πολλών συνανθρώπων μας- στην εποχή μας έχει ξεπέσει κατά πολύ : την Πέμπτη Εντολή, η οποία είναι ''Τίμα τον Πατέρα σου και την Μητέρα σου, διά να γίνεις μακροχρόνιος επί της γης, την οποίαν σοι δίδει Κύριος ο Θεός σου'' ('Έξοδος κ' 12) και να δούμε μερικούς από τους πολλούς λόγους που δεν βρίσκει πλέον απήχηση και εφαρμογή στους νέους της εποχής μας, αλλά τουναντίον έχουμε φθάσει εκεί που λέει στον Τιμόθεο  το '' απειθείς στους γονείς '' [Β' Τιμ. κεφ.γ΄2] και το επαναλαμβάνει στην προς Ρωμαίους επιστολή [ α' 14] σαν χαρακτηριστικό ανθρώπων με αδόκιμο νουν. Ας δούμε όμως πως το ''Τίμα'' εξέπεσε και έγινε ''απειθείς''.

 

 

   Ο Πρώτος και βασικότερος λόγος είναι η απομάκρυνση του Λόγου του Θεού από τις καρδιές των ανθρώπων -η απιστία δηλαδή- στον γεγραμμένο λόγο και η προσπάθεια εκ μέρους των δευτέρων με ανθρώπινα μέσα να μάθουν το καλό στα παιδιά τους, αγνοώντας το βιβλικό '' και οι πατέρες, μη παροργίζετε τα τέκνα σας, αλλ' εκτρέφετε αυτά εν παιδεία Κυρίου ''  [ Εφεσ. ς' 4 ], χρησιμοποιώντας πολλά ''ΜΗ'' , άγριες φωνές εκφοβισμού και αρκετό ξύλο, με αντίθετα συνήθως αποτελέσματα, καθότι ερεθίζουν και εξοργίζουν τα παιδιά τα οποία πολλές φορές αντεπιτίθενται στους γονείς φραστικά [ άσχημες κουβέντες ακόμα δε και ύβρεις ], σωματικά [ χειροδικίες ] αλλά επίσης φεύγουν από το σπίτι και ορισμένα εξ' αυτών δεν επιστρέφουν ποτέ με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.

 

   Αυτό συμβαίνει διότι οι Γονείς αγνοούν τους τρόπους και τα μέσα που θα ήθελε να χρησιμοποιούν ο Θεός σαν το άλλο μεγάλο εδάφιο '' μη ερεθίζετε τα τέκνα σας δια να μη μικροψυχώσι ''  [ Κολ. γ' 21 ] , αλλά τουναντίον χρησιμοποιούν τον εκφοβισμό και τους άλλους τρόπους που προαναφέραμε οι οποίοι φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα και κάνουν τους γονείς από αντιπαθείς έως και μισητούς.

 

 

   Από δε την συμπεριφορά αυτή και την απογοήτευση τα παιδιά ψάχνουν αλλού για την αγάπη, και κυρίως την κατανόηση και [συνήθως] πέφτουν σε δίχτυα αθλίων και πονηρών ανθρώπων που εκμεταλλεύονται την έλλειψη οικογενειακού δικτύου προστασίας και ασφαλείας, τα πλανούν και τα οδηγούν σε δρόμους ανομίας και παρανομίας, με ολέθρια αποτελέσματα τις περισσότερες φορές.

 

     Ένα άλλο θέμα στο οποίο οι μεγάλοι δίνουν λάθος κατευθύνσεις και προτεραιότητες στα παιδιά τους από όταν είναι μικρά, είναι αυτό που αναφέρει ένας από τους πολυγραφότερους  Έλληνες Αγίους, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος που λέει χαρακτηριστικά ότι η συμβουλευτική τους επιχειρηματολογία ( των Γονέων ) είναι η εξής :  Ο τάδε, ενώ καταγόταν από πτωχή και άσημη οικογένεια, με τα γράμματα που έμαθε κατάφερε να γίνει μέγας και τρανός, να πάρει σπουδαίες θέσεις, να γίνει πλούσιος, να νυμφευθεί με πλούσια γυναίκα, να κτίσει ωραίο σπίτι, και άλλα τινά .

 

   Άλλος πάλι με τις γλώσσες που έμαθε πήρε σπουδαία θέση στην Κυβέρνηση και ρυθμίζει αυτός όλες τις υποθέσεις. Οι περισσότεροι προβάλλουν σαν παραδείγματα τους επιτυχημένους στη ζωή, "τους επί γης ευδοκίμους" παραβλέποντας όμως και την αφήγηση των όποιων ελαττωμάτων του χαρακτήρα των εν λόγω ''Ευδοκίμων'' καθώς και πόσους ανθρώπους αδίκησαν για να γίνουν αυτοί επιτυχημένοι, καταπατώντας ηθικούς φραγμούς και νόμους, γιά το οποίο ο Κύριος Ιησούς είπε το '' Πόσον δύσκολον είναι να εισέλθωσιν εις την βασιλείαν του Θεού οι έχοντες το θάρρος αυτών εις τα χρήματα''.

 

    Στις εύπλαστες έτσι και δεκτικές ψυχές των νέων οι ίδιοι οι γονείς εισάγουν δύο μεγάλα κακά, δύο τυραννικούς έρωτες που τους ακολουθούν [ και τους βασανίζουν ] σε όλη τους την ζωή :  τον έρωτα των χρημάτων, του πλούτου και τον έρωτα της κοσμικής δόξας, της κοινωνικής ανόδου θα λέγαμε σήμερα.

 

   Διαστρέφονται έτσι οι νέοι και γίνονται υλόφρονες και εις άκρον ματαιόδοξοι, μη επιδεχόμενοι δε και άλλης διδασκαλίας (και δη της υγιαίνουσας των Γραφών) . Όπως δε λέει και ο Λαός ''ενός κακού μύρια έπονται'', το ένα φέρνει το άλλο και φθάνουμε στην εκπλήρωση των Γραφών από την αρνητική τους πλευρά '' διότι θέλουσιν είσθαι οι άνθρωποι φίλαυτοι, φιλάργυροι, αλαζόνες, υπερήφανοι, βλάσφημοι, απειθείς εις τους γονείς, αχάριστοι, ανόσιοι, άσπλαγχνοι, αδιάλλακτοι, συκοφάνται, ακρατείς, ανήμεροι, αφιλάγαθοι, προδόται, προπετείς, τετυφωμένοι, φιλήδονοι μάλλον παρά φιλόθεοι,  έχοντες μεν μορφήν ευσεβείας, ηρνημένοι δε την δύναμιν αυτής. Και τούτους φεύγε.  [ Β' Τιμ. γ' 2 εως 5 ]

 

  Γι' αυτό λοιπόν εμείς οι Γονείς που γνωρίζουμε τον λόγο του Θεού και επιθυμούμε την επιτυχία των παιδιών μας, ας κάνουμε πρώτα πράξη το εδάφιο που ο ίδιος ο Ιησούς μας έμαθε με την απάντηση που έδωσε στον νομικό που τον πλησίασε, και λέει '' Θέλεις αγαπά Κύριον τον Θεόν σου εξ όλης της καρδίας σου και εξ όλης της ψυχής σου και εξ όλης της διανοίας σου '' [ Ματθ. κβ' 37 ] και ο Θεός θα τα ευλογήσει και θα τα βοηθήσει, γιατί '' Εάν ο Κύριος δεν οικοδομήση οίκον, εις μάτην κοπιάζουσιν οι οικοδομούντες αυτόν '' [ Ψαλμ. ρκζ' 1 ]

 

  Τουτέστιν ας μάθουμε τα παιδιά μας λοιπόν πρώτα απ' όλα να αγαπάνε τον Θεό και κατόπιν να τον εμπιστεύονται στην ζωή τους σαν Πατέρα τους πάνω από τον πατέρα τους τον επίγειο και κατόπιν θα αγαπήσουν και τους γονείς και τον πλησίον τους, γιαυτό κλείνοντας ένα θέμα που πάντα ήταν και είναι ένα Κοινωνικό αγκάθι, ας θυμηθούμε το γραφικό '' Δίδαξον το παιδίον εν αρχή της οδού αυτού· και δεν θέλει απομακρυνθή απ' αυτής ουδέ όταν γηράση ''  [ Παροιμίες κβ' 6 ]

 

  Αφήνω να μιλήσει για το θέμα αυτό ο Μεγάλος Διδάσκαλος και Φίλος όλων μας, ο Ιησούς ο Χριστός με το Ιστορικό '' Αφήσατε τα παιδία να έρχονται  προς εμέ, και μη εμποδίζετε αυτά· διότι των τοιούτων είναι η βασιλεία του Θεού ''.

  Είθε να το κάνουμε όλοι πράξη αυτό και ο Θεός να μας ευλογεί . . .

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 18 Μάρτιος 2012 00:06
 

Χριστιανικό Ραδιόφωνο

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

translate

Greek Albanian English Romanian

Ημέρες Συναθροίσεων

Κυριακή
     Προσευχή:10-11πμ
     Κήρυγμα ευαγγελίου:11-12πμ
Δευτέρα
     Προσευχή:7-8μμ
     Μάθημα  :8-9μμ
Τετάρτη
     Προσευχή:7-8μμ
     Κήρυγμα ευαγγελίου:8-9μμ
         Είσοδος Ελεύθερη
 

 

Προσευχή

 

"Κύριε, να τα χέρια μου. Ας μην αγγίξουν ποτέ κάτι που θα Σε ντρόπιαζε.
 
Να τα πόδια μου. Τα αφιερώνω σ' Εσένα. Ας μην πάνε ποτέ εκεί όπου Εσύ δεν θα πήγαινες.
 
 Κύριε, να τα μάτια μου. Ας μην κοιτάξουν ποτέ σε κάτι που θα λυπούσε το 'Αγιο Σου Πνεύμα.
 
 Τα αυτιά μου ας μην ακροαστούν ποτέ κάτι που θα ντρόπιαζε το Όνομά Σου.
 
Το στόμα μου ας μην ανοίξει ποτέ για να πει μια λέξη που δεν θα ήθελα ν' ακούσεις.
 
 Ο νους μου ας μην κρατήσει ποτέ ούτε μια σκέψη ή φαντασία που θα μείωνε την αίσθηση της παρουσίας Σου."
 
"Κύριε, κάνε με έναν άνθρωπο κατά την καρδιά Σου".

Συνδεμένοι Επισκέπτες

Έχουμε 50 επισκέπτες συνδεδεμένους
mod_vvisit_counterΣήμερα125
mod_vvisit_counterΕχθές133
mod_vvisit_counterΑυτή την εβδομάδα1584
mod_vvisit_counterΠροηγούμενη εβδομάδα5153
mod_vvisit_counterΑυτό τον μήνα8548
mod_vvisit_counterΠροηγούμενος μήνας10224
mod_vvisit_counterΣυνολικές επισκέψεις992981

Μην ξεχνάς πως...

Η πίστη είναι το μέσον που μεταβάλλει

το όραμα σε πραγματικότητα,

την αποκάλυψη σε γεγονός,

την εμπιστοσύνη σε εκπλήρωση,

την επιθυμία σε πείρα

και το αόρατο σε ορατό.