• Εγγραφή

Home  //  Νέα  //  Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ

 

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ
PDF
Εκτύπωση
E-mail
Πέμπτη, 22 Μάρτιος 2012 23:44

 

 

"Διά της υπομονής σας αποκτήσατε τας ψυχάς σας" (Λουκάς 21:19)

Μια από τις πιο σημαντικές προτροπές της Αγίας Γραφής είναι να "τρέχωμεν μεθ' υπομονής τον προκείμενον εις ημάς αγώνα, αποβλέποντες εις τον Ιησούν..." (Εβραίους 12:1-2). Ο Λόγος του Θεού φανερώνει ότι η αξία της υπομονής στη ζωή του Χριστιανού είναι πραγματικά ανυπολόγιστη. Ενδεικτικά, βλέπουμε ότι η υπομονή είναι...
 
Απαραίτητη προϋπόθεση για να ζει κάποιος τη Χριστιανική ζωή
Ο απ. Πέτρος αναφέρει την υπομονή ως ένα από τα βασικά "δομικά υλικά" της πνευματικής υπόστασης του Χριστιανού γράφοντας, "...εις δε την εγκράτειαν [προσθέσατε] την υπομονήν..." (Β' Πέτρου 1:6β) και λίγο μετά συμπληρώνει ότι η απουσία της υπομονής είναι ένδειξη σοβαρού προβλήματος στην αντίληψη του Χριστιανού για το Έργο του Χριστού στη ζωή του (Β' Πέτρου 1:9).
 
Απαραίτητη για τη σωστή πνευματική ωρίμανση και καρποφορία του Χριστιανού
Ο απ. Παύλος γράφει ότι η θλίψη "εργάζεται υπομονήν, η δε υπομονή δοκιμήν, η δε δοκιμή ελπίδα..." (Ρωμαίους 5:3-4) και ο Ιάκωβος γράφει ότι "...η δοκιμασία της πίστεώς σας εργάζεται υπομονήν. Η δε υπομονή ας έχη έργον τέλειον, διά να ήσθε τέλειοι και ολόκληροι, μη όντες εις μηδέν ελλιπείς" (Ιακώβου 1:3-4).
Στα λόγια αυτά βλέπουμε ότι οι θλίψεις και οι δοκιμασίες -από μόνες τους- δεν μπορούν να καταστήσουν κάποιον δόκιμο ούτε να έχουν τέλειο έργο στη ζωή του, αν δεν τις δεχτεί και δεν τις υποφέρει με υπομονή. Σε άλλο σημείο ο Ιησούς Χριστός, εξηγώντας την παραβολή του σπορέα στους μαθητές Του, είπε, "Το δε εις την καλήν γην, ούτοι είναι εκείνοι, οίτινες ακούσαντες τον λόγον, κρατούσιν εν καρδία καλή και αγαθή και καρποφορούσιν εν υπομονή" (Λουκάς 8:15).
 
Απαραίτητη για να υποφέρουμε τις δοκιμασίες
Ο Λόγος του Θεού μακαρίζει όσους κάνουν υπομονή στις δοκιμασίες και φέρνει ως παράδειγμα τον Ιώβ ο οποίος δια της παροιμιώδους υπομονής του απόλαυσε τον πλούσιο καρπό της δοκιμασίας του που του απένειμε ο πολυεύσπλαχνος και οικτίρμων Θεός (Ιακώβου 5:11).
Σημαντικός επίσης είναι ο έπαινος και η καύχηση του απ. Παύλου για τους Χριστιανούς της εκκλησίας της Θεσσαλονίκης για την υπομονή τους στους διωγμούς και τις θλίψεις που περνούσαν: "...ώστε ημείς αυτοί καυχώμεθα διά σας εν ταις εκκλησίαις του Θεού διά την υπομονήν σας... εν πάσι τοις διωγμοίς υμών και ταις θλίψεσι, τας οποίας υποφέρετε" (Β' Θεσσαλονικείς 1:4).
 
Απαραίτητη για την απόλαυση της αιώνιας ζωής
Στην προς Ρωμαίους επιστολή διαβάζουμε ότι ο Θεός, την ημέρα που θα αποκαλυφθεί η δικαιοκρισία Του, θα αποδώσει την αιώνια ζωή σε όσους κάνουν με υπομονή το καλό και επιζητούν έτσι τη δόξα, την τιμή και την αφθαρσία κοντά στο Θεό (Ρωμαίους 2:5-7). Επίσης στο βιβλίο της Αποκάλυψης, ο Χριστός αναφέρεται στη μισθοδοσία της υπομονής λέγοντας στον άγγελο της εκκλησίας της Φιλαδελφείας, "Επειδή εφύλαξας τον λόγον της υπομονής μου, και εγώ θέλω σε φυλάξει εκ της ώρας του πειρασμού, ήτις μέλλει να έλθη επί της οικουμένης όλης, διά να δοκιμάση τους κατοικούντας επί της γης" (Αποκάλυψις 3:10).
 
Δεδομένης της μεγάλης σπουδαιότητας της υπομονής στη ζωή του Χριστιανού, ίσως αναρωτιέται κανείς ποια είναι εκείνα τα στοιχεία που βοηθούν στη διατήρηση αλλά και την αύξηση της υπομονής. Υπάρχουν πολλά σημεία στη Γραφή που απαντούν σε αυτήν την ερώτηση, μερικά από τα οποία είναι:
 
- Ο Λόγος του Θεού μας προσφέρει υπομονή και παρηγοριά μέσα από τη διδαχή και τα παραδείγματα που καταγράφει, "δότι όσα προεγράφησαν, διά την διδασκαλίαν ημών προεγράφησαν, διά να έχωμεν την ελπίδα διά τηςυπομονής και της παρηγορίας των γραφών" (Ρωμαίους 15:4).
- Η ισχυρή ελπίδα, βοηθάει πολύ στη διατήρηση της υπομονής: "Εάν δε ελπίζωμεν εκείνο, το οποίον δεν βλέπομεν, διά της υπομονής περιμένομεν αυτό" (Ρωμαίους 8:25).
- Οι θλίψεις και οι δοκιμασίες αποτελούν επίσης ενίοτε τα ‘εργαλεία της χάριτος’ του Θεού (Φιλιππησίους 1:29) στη ζωή του Χριστιανού για να τον βοηθήσει να αυξηθεί στην υπομονή (βλ. προηγ. Ρωμαίους 5:3-5, Ιακώβου 1:3-14).
- Η προσευχή, ασφαλώς, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην αύξηση της υπομονής. Ο απ. Παύλος προσευχόταν για την εκκλησία των Κολοσσών να ενδυναμωθούν "...εν πάση δυνάμει κατά το κράτος της δόξης αυτού εις πάσαν υπομονήν και μακροθυμίαν" (Κολοσσαείς 1:11).
 
Τέλος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Γραφή συνοψίζει το νόημα το σκοπό και το αποτέλεσμα της υπομονής λέγοντας, "Διότι έχετε χρείαν υπομονής, διά να κάμητε το θέλημα του Θεού και να λάβητε την επαγγελίαν. Διότι έτι ολίγον καιρόν, και θέλει ελθεί ο ερχόμενος και δεν θέλει βραδύνει" (Εβραίους 10:36-37).
Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 22 Μάρτιος 2012 23:53
 

Χριστιανικό Ραδιόφωνο

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

translate

Greek Albanian English Romanian

Ημέρες Συναθροίσεων

Κυριακή
     Προσευχή:10-11πμ
     Κήρυγμα ευαγγελίου:11-12πμ
Δευτέρα
     Προσευχή:7-8μμ
     Μάθημα  :8-9μμ
Τετάρτη
     Προσευχή:7-8μμ
     Κήρυγμα ευαγγελίου:8-9μμ
         Είσοδος Ελεύθερη
 

 

Προσευχή

 

"Κύριε, να τα χέρια μου. Ας μην αγγίξουν ποτέ κάτι που θα Σε ντρόπιαζε.
 
Να τα πόδια μου. Τα αφιερώνω σ' Εσένα. Ας μην πάνε ποτέ εκεί όπου Εσύ δεν θα πήγαινες.
 
 Κύριε, να τα μάτια μου. Ας μην κοιτάξουν ποτέ σε κάτι που θα λυπούσε το 'Αγιο Σου Πνεύμα.
 
 Τα αυτιά μου ας μην ακροαστούν ποτέ κάτι που θα ντρόπιαζε το Όνομά Σου.
 
Το στόμα μου ας μην ανοίξει ποτέ για να πει μια λέξη που δεν θα ήθελα ν' ακούσεις.
 
 Ο νους μου ας μην κρατήσει ποτέ ούτε μια σκέψη ή φαντασία που θα μείωνε την αίσθηση της παρουσίας Σου."
 
"Κύριε, κάνε με έναν άνθρωπο κατά την καρδιά Σου".

Συνδεμένοι Επισκέπτες

Έχουμε 54 επισκέπτες συνδεδεμένους
mod_vvisit_counterΣήμερα149
mod_vvisit_counterΕχθές133
mod_vvisit_counterΑυτή την εβδομάδα1608
mod_vvisit_counterΠροηγούμενη εβδομάδα5153
mod_vvisit_counterΑυτό τον μήνα8572
mod_vvisit_counterΠροηγούμενος μήνας10224
mod_vvisit_counterΣυνολικές επισκέψεις993005

Μην ξεχνάς πως...

Η πίστη είναι το μέσον που μεταβάλλει

το όραμα σε πραγματικότητα,

την αποκάλυψη σε γεγονός,

την εμπιστοσύνη σε εκπλήρωση,

την επιθυμία σε πείρα

και το αόρατο σε ορατό.