• Εγγραφή

Home  //  Νέα  //  Μακάριοι οι καθαροί την καρδία

 

Μακάριοι οι καθαροί την καρδία
PDF
Εκτύπωση
E-mail
Δευτέρα, 02 Απρίλιος 2012 23:03

 

Για να πετύχεις σ’ αυτήν τη ζωή, πρέπει, λένε, να είσαι σκληρός, αποφασιστικός, ατίθασος και διεκδικητικός.

Πολλοί μάλιστα είναι αυτοί που διατείνονται ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και ακόμη, αυτό που είναι «νόμιμο» είναι και ηθικό. Οι ίδιοι πιστεύουν επίσης ότι, «με το σταυρό στο χέρι, προκοπή δεν κάνεις» και συνεπώς, μπροστά στην επίτευξη των στόχων, ιδιαίτερα σ’ αυτήν την απαιτητική και ανταγωνιστική εποχή που ζούμε, όλα τα μέσα θεωρούνται θεμιτά.

 

Έτσι οι ραδιουργίες, δολοπλοκίες, υποσκελισμοί, δυσφημίσεις, συκοφαντίες, αδικίες και κάθε λογής πονηρίες, αποτελούν συνήθη και καθημερινή πρακτική.

 

Ως αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής, χάθηκαν η απλότητα και η ειλικρίνεια, που χαρακτήριζαν τις καθημερινές σχέσεις. Ο λόγος τιμής των ανθρώπων, που αποτελούσε κάποτε εγγύηση καλής πίστης στις συναλλαγές, εκλαμβάνεται πλέον ως ένδειξη αφέλειας.

 

Χάθηκε και η αγαθή συνείδηση. Το τεκμήριο επίσης της αθωότητας και αυτό καταργήθηκε και κατά συνέπεια όλοι πλέον θεωρούνται ανυπόληπτοι και ανάξιοι εμπιστοσύνης. Η κοινωνία αγρίεψε και οι άνθρωποι κυκλοφορούν στους δρόμους φοβισμένοι, περιχαρακωμένοι στον εαυτό τους, με την αγωνία εμφανώς αποτυπωμένη στα πρόσωπά τους.

 

Αναμφίβολα, όλες αυτές οι πεποιθήσεις και συμπεριφορές, χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη κοινωνία των ανθρώπων. Αβίαστα λοιπόν, σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, προκύπτει ο προβληματισμός: Είναι αυτό το κατάλληλο περιβάλλον για να ζήσει κανείς; Είναι αυτές ιδανικές συνθήκες για να προοδεύσει, να δραστηριοποιηθεί και να αναπτύξει ελεύθερα την προσωπικότητά του; Ασφαλώς, όχι! Αυτό το περιβάλλον είναι κτηνώδες και κάτω από αυτά τα δεδομένα, ο άνθρωπος χάνει την αξία του και η ψυχή του θλίβεται και ασφυκτιά.

 

Γιατί όμως φθάσαμε σ’ αυτήν την κατάσταση; Τι φταίει και η ζωή μας έχασε την ποιότητα και την ομορφιά της;

Την απάντηση, ακόμη μια φορά, τη δίνει ο αιώνιος λόγος του Θεού ,αφού εντοπίζει και προλέγει την πραγματική αιτία αυτής της κατάντιας. «και επειδή η ανομία θα πληθυνθεί, η αγάπη των πολλών θέλει ψυχρανθεί».

 

Όσο και να μη θέλουν κάποιοι να το παραδεχθούν, είναι διαπιστωμένο ότι, η απουσία του Θεού από την ζωή των ανθρώπων είναι η κύρια αιτία για τα δεινά της ανθρωπότητας. Χωρίς το Θεό, δεν υπάρχουν φραγμοί, αναστολές ούτε επιδίωξη της αρετής. Η καρδιά είναι ευάλωτη σε κάθε κακή επιρροή, ενδίδει σε κάθε πειρασμό και γίνεται επιρρεπής στην ανομία και τη διαφθορά. Η δε αγάπη και η καθαρότητα, που ομορφαίνουν τη ζωή και της προσδίδουν αληθινό νόημα, απουσιάζουν.

 

Η κατάπτωση λοιπόν και ο ξεπεσμός, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας των ανθρώπων, αποτελεί φυσική συνέπεια της επιλογής τους να ζήσουν χωρίς Θεό. Με θαυμαστή ακρίβεια το επισημαίνει ο Απ. Παύλος, στην προς Ρωμαίους επιστολή του, «και καθώς απεδοκίμασαν το να έχωσιν επίγνωσιν θεού, παρέδωκεν αυτούς ο Θεός εις αδόκιμον νούν, ώστε να πράττωσιν τα μη πρέποντα πλήρεις όντες πάσης αδικίας, πορνείας, πονηρίας ,πλεονεξίας ,κακίας, γέμοντες φθόνου φόνου, έριδος, δόλου, κακοηθείας, ψυθιρισταί, κατάλαλοι, μισόθεοι, υβρισταί, υπερήφανοι, αλλαζόνες, ανελεήμονες, εφευρεταί κακών, απειθείς εις τους γονείς, ασύνετοι, παραβάται συνθηκών, άσπλαχνοι, αδιάλλακτοι».

 

Ενδεχομένως ακούγεται παράδοξο, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό και πρακτικά επιβεβαιωμένο, αυτό που ο λόγος του Θεού προτείνει, αιώνες τώρα, σαν συνταγή επιτυχίας. Είναι αυτό ακριβώς που ο κόσμος καταφρονεί, αποστρέφεται και θεωρεί εμπόδιο στα σχέδιά του: Απλότητα, εντιμότητα, ειλικρίνεια, καθαρότητα, ευθύτητα, ταπεινοφροσύνη, σεμνότητα, αγαθοσύνη.

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία και είναι πράγματι άκρως ανατρεπτικό το ότι ο Ιησούς Χριστός, μακαρίζει αυτούς για τους οποίους ο κόσμος, συνήθως, αισθάνεται οίκτο και τους θεωρεί αποτυχημένους.

Ανάμεσα στους μακάριους, ανήκουν και οι «καθαροί την καρδίαν, επειδή τους συνοδεύει η μεγάλη επαγγελία , «ότι αυτοί τον Θεόν όψονται».

 

Μια επαγγελία που προσδίδει ένα τελείως διαφορετικό νόημα στη ζωή του ανθρώπου. Είναι ένας ανώτερος στόχος και εντελώς διαφορετικός, από τους στόχους των πολλών, που αξίζει όμως να τον επιδιώξει κανείς. Να δει το Θεό! Να βρεθεί στην παρουσία του Θεού! Να ζήσει κοντά στο Θεό! Και μπορεί να τον πετύχει με αυτόν τον απλοϊκό τρόπο. Έχοντας καθαρή καρδιά!

 

Για το Θεό σημασία και αξία έχει το έσωθεν του ανθρώπου. Γιατί γνωρίζει ότι η καρδιά του ανθρώπου είναι ο τόπος όπου γίνονται οι πνευματικές διεργασίες και παίρνονται όλες οι αποφάσεις, καλές ή κακές. «Διότι εκ της καρδίας εξέρχονται πονηροί διαλογισμοί, μοιχείαι ,πορνείαι ,φόνοι ,κλοπαί, πλεονεξίαι, πονηρία, δόλος, ασέλγεια, βλέμμα πονηρόν ,βλασφημία, υπερηφανία , αφροσύνη .Πάντα ταύτα τα πονηρά, έσωθεν εξέρχονται και μολύνουσιν τον άνθρωπον.» (Ευαγ.Μάρκ. η-20)

 

Γι’ αυτό και η καρδιά είναι ο τόπος όπου εστιάζει το ενδιαφέρον Του και εργάζεται ο Θεός, για να αγιάσει τον άνθρωπο, να διαμορφώσει το χαρακτήρα του, ώστε να μοιάσει στο Χριστό και να γίνει μιμητής του Θεού.

Tι σημαίνει όμως καρδιά καθαρή;

 

Καθαρή, είναι μόνο η καρδιά στην οποία κατοικεί ο Θεός! Η ελεύθερη καρδιά, χωρίς ιδιοτέλεια και προκαταλήψεις. Απαλλαγμένη από μοχθηρία, λοιδορία, φθόνο, πικρία, αντιζηλία, αδικία, κακία, θυμό και υποκρισία. Καρδιά με αγαθή προαίρεση, γεμάτη καλοσύνη, απλότητα και αγάπη, που μοιάζει με την καρδιά του Θεού. «Ο αγαθός άνθρωπος εκ του αγαθού θησαυρού της καρδίας αυτού εκφέρει το αγαθόν» (Λουκ.στ-45).

 

Η καθαρή όμως καρδιά είναι, άραγε, έτσι πλασμένη ή διαμορφώνεται στη διαδρομή της ζωής;

Ο λόγος του Θεού μας πληροφορεί ότι,ο Θεός «εξ΄ίσου έπλασε τις καρδιές των ανθρώπων, έκαμε τον άνθρωπο απλό αλλά αυτοί ζήτησαν διαλογισμούς πολλούς και ότι, οι διαλογισμοί του ανθρώπου είναι κακοί εκ νηπιότητος αυτού».

 

Άρα, ο άνθρωπος ευθύνεται αποκλειστικά για τη θέση και τη διαμόρφωση που θα λάβει η καρδιά του. Ο Θεός του χάρισε ικανότητα να αξιολογεί και την απόλυτη ελευθερία να επιλέγει, δυστυχώς ακόμη και το κακό.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι, πώς μπορεί μια βρώμικη καρδιά, να καθαριστεί!

 

Και σ’ αυτό το δύσκολο πρόβλημα, τη λύση την έχει πάλι ο Θεός. Τη ρυπαρότητα και την ακαταστασία της καρδιάς μόνο ο Θεός μπορεί να την αποκαταστήσει, γιατί μόνο Αυτός έχει τον τρόπο αλλά και τη δύναμη να ενεργεί εκεί, όπου κανείς άλλος δεν μπορεί να εισχωρήσει. Και αυτό επιτυγχάνεται με την αναγέννηση, οπότε ο άνθρωπος γίνεται νέο κτίσμα εν Χριστώ Ιησού. Έτσι δίνει δικαίωμα στο Θεό να ενεργήσει και τόπο στην καρδιά του για να κατοικήσει.

 

Ο Θεός αρχίζει έτσι ένα θαυμαστό έργο. Δεν κάνει εξωτερικές διορθώσεις, αλλά ριζική και εκ βάθρων ανακαίνιση. Δεν διδάσκει κανόνες τυπικής ευγένειας, αλλά καθιστά τον άνθρωπο πραγματικά ευγενή.

Δεν εστιάζει την προσοχή του στο «φαίνεσθαι», όπως η σύγχρονη διοικητική επιστήμη αλλά στο «είναι», γι’ αυτό και πετυχαίνει έργο αυθεντικό.

 

Καθαρίζει τον άνθρωπο από κάθε αμαρτία με το αίμα του Ιησού Χριστού και τον αγιάζει με το λόγο Του δια Πνεύματος Αγίου. «…πόσω μάλλον το αίμα του Χριστού…..θέλει καθαρίσει την συνείδησή σας από νεκρών έργων..», «Τώρα σεις είσθε καθαροί δια τον λόγον τον οποίον ελάλησα προς εσάς», «αγίασον αυτούς εν τη αληθεία Σου, ο λόγος ο ιδικός Σου είναι αλήθεια».

 

Γι’ αυτό και ο Ιησούς, απευθυνόμενος στους φαρισαίους τους ομοίαζε «με τάφους ασβεστωμένους, οι οποίοι έξωθεν φαίνονται ωραίοι, έσωθεν όμως γέμουσιν οστέων νεκρών και πάσης ακαθαρσίας» και τους καλεί, «καθαρίσατε πρώτον το εντός του ποτηρίου και του πινακίου δια να γίνει και το εκτός αυτών καθαρό».

 

Είναι ανάγκη να αποκτήσουμε καθαρή καρδιά, γιατί «είναι πραγματικά αγαθός ο Θεός εις τους καθαρούς την καρδία». Δεν είναι μειονέκτημα. Δεν θα γίνεις θύμα, αλλά θα αναβαθμιστείς στα μάτια του Θεού, γιατί αποκτάς το χαρακτήρα Του.

Ο εκλεκτός και κατά την καρδία του Θεού Δαβίδ, αναγνωρίζοντας το ανεπίτρεπτο λάθος και την αδυναμία του, προσεύχεται και ζητάει, «καρδίαν καθαράν κτίσον εν εμοί ο Θεός και πνεύμα ευθές εγκαίνισον εν τοις εγκάτοις μου».

 

Επειδή λοιπόν, αγαπητοί, ο Θεός δεν βλέπει το φαινόμενο, αλλά την καρδιά, θα πρέπει να επιμεληθούμε αλλά και να επιτρέψουμε στο Άγιο Πνεύμα να ερευνήσει, να καθαρίσει και να μορφώσει την καρδιά μας, ώστε να είναι ευάρεστη εις Αυτόν.

«Καθαρίσαντες λοιπόν τας ψυχάς σας με την υπακοήν της αληθείας δια του Πνεύματος, προς φιλαδελφίαν ανυπόκριτον, αγαπήσατε ενθέρμως αλλήλους εκ καθαράς καρδίας» Επ. Πέτρου Α’ α-22

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 02 Απρίλιος 2012 23:15
 

Χριστιανικό Ραδιόφωνο

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

translate

Greek Albanian English Romanian

Ημέρες Συναθροίσεων

Κυριακή
     Προσευχή:10-11πμ
     Κήρυγμα ευαγγελίου:11-12πμ
Δευτέρα
     Προσευχή:7-8μμ
     Μάθημα  :8-9μμ
Τετάρτη
     Προσευχή:7-8μμ
     Κήρυγμα ευαγγελίου:8-9μμ
         Είσοδος Ελεύθερη
 

 

Προσευχή

 

"Κύριε, να τα χέρια μου. Ας μην αγγίξουν ποτέ κάτι που θα Σε ντρόπιαζε.
 
Να τα πόδια μου. Τα αφιερώνω σ' Εσένα. Ας μην πάνε ποτέ εκεί όπου Εσύ δεν θα πήγαινες.
 
 Κύριε, να τα μάτια μου. Ας μην κοιτάξουν ποτέ σε κάτι που θα λυπούσε το 'Αγιο Σου Πνεύμα.
 
 Τα αυτιά μου ας μην ακροαστούν ποτέ κάτι που θα ντρόπιαζε το Όνομά Σου.
 
Το στόμα μου ας μην ανοίξει ποτέ για να πει μια λέξη που δεν θα ήθελα ν' ακούσεις.
 
 Ο νους μου ας μην κρατήσει ποτέ ούτε μια σκέψη ή φαντασία που θα μείωνε την αίσθηση της παρουσίας Σου."
 
"Κύριε, κάνε με έναν άνθρωπο κατά την καρδιά Σου".

Συνδεμένοι Επισκέπτες

Έχουμε 49 επισκέπτες συνδεδεμένους
mod_vvisit_counterΣήμερα116
mod_vvisit_counterΕχθές133
mod_vvisit_counterΑυτή την εβδομάδα1575
mod_vvisit_counterΠροηγούμενη εβδομάδα5153
mod_vvisit_counterΑυτό τον μήνα8539
mod_vvisit_counterΠροηγούμενος μήνας10224
mod_vvisit_counterΣυνολικές επισκέψεις992972

Μην ξεχνάς πως...

Η πίστη είναι το μέσον που μεταβάλλει

το όραμα σε πραγματικότητα,

την αποκάλυψη σε γεγονός,

την εμπιστοσύνη σε εκπλήρωση,

την επιθυμία σε πείρα

και το αόρατο σε ορατό.