• Εγγραφή

Home  //  Νέα  //  “Αύτη είναι η νίκη η νικήσασα τον κόσμον, η πίστις ημών” (Α’ Ιωάννου 5:4β)

 

“Αύτη είναι η νίκη η νικήσασα τον κόσμον, η πίστις ημών” (Α’ Ιωάννου 5:4β)
PDF
Εκτύπωση
E-mail
Τετάρτη, 04 Απρίλιος 2012 21:44

 

Ένα από τα πιο παρήγορα εδάφια της Αγία Γραφής στον αγώνα του Χριστιανού ενάντια στους πειρασμούς, στις δοκιμασίες στα προβλήματα και στις θλίψεις που περνάει μέσα στον κόσμο, το συναντάμε στο κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, διαβάζοντας τα λόγια του Ιησού Χριστού: Ταύτα ελάλησα προς εσάς, διά να έχητε ειρήνην εν εμοί. Εν τω κόσμω θέλετε έχει θλίψιν· αλλά θαρσείτε, εγώ ενίκησα τον κόσμον (Ιωάννης 16:33). 

 

Για τον “κόσμο”, ο Απ. Ιωάννης, γράφει, “Διότι παν το εν τω κόσμω, η επιθυμία της σαρκός και η επιθυμία των οφθαλμών και η αλαζονεία του βίου δεν είναι εκ του Πατρός, αλλ' είναι εκ του κόσμου” (Α’ Ιωάννου 2:16). Πώς μπορεί όμως ο άνθρωπος να κάνει και δική του αυτή τη νίκη που υποσχέθηκε ο Ιησούς Χριστός;

 

Ο απ. Ιωάννης γράφει, Διότι παν ό,τι εγεννήθη εκ του Θεού νικά τον κόσμον· και αύτη είναι η νίκη η νικήσασα τον κόσμον, η πίστις ημών. Τις είναι ο νικών τον κόσμον ειμή ο πιστεύων ότι ο Ιησούς είναι ο Υιός του Θεού;” (Α’ Ιωάννου 5:4-5). Από τα λόγια αυτά είναι ξεκάθαρο πως, για οτιδήποτε μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη σχέση του ανθρώπου με το Θεό, υπάρχει μια ΝΙΚΗ που μπορεί να κερδηθεί από αυτόν που πιστεύει ότι ο Ιησούς είναι ο γιος του Θεού.

 

Ειδικότερα, η πίστη στο Χριστό όχι απλά δίνει τη νίκη, αλλά είναι η νίκη. Για την πίστη, διαβάζουμε στη Γραφή ότι είναι “ελπιζομένων πεποίθησις, βεβαίωσις πραγμάτων μη βλεπομένων” (Εβραίους 11:1). 

 

Ασφαλώς η κεντρική ιδέα του ορισμού αυτού είναι η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο και τα λόγια κάποιου, έτσι ώστε να είναι σίγουρος κανείς για αυτό που ελπίζει και βέβαιος για αυτό που δεν βλέπει. Για παράδειγμα, είναι βέβαιος κάποιος ότι γονείς του είναι πράγματι οι γονείς του (αν και δεν... 'θυμάται' ποιοι ακριβώς ήταν παρόντες κατά τη σύλληψή του), επειδή βασίζεται στην αξιοπιστία του λόγου τους, και με βάση αυτήν την πίστη νιώθει και ανταποκρίνεται ανάλογα ως παιδί τους.

 

Αντίστοιχα, η Πίστη στο Χριστό ως Υιό του Θεού, προϋποθέτει την ανεπιφύλακτη εμπιστοσύνη του ανθρώπου σε όλα όσα ο Χριστός είναι, όσα έκανε, όσα κάνει και όσα είπε. Για παράδειγμα...

 

- Ότι είναι πράγματι, όπως ο Ίδιος ισχυριζόταν, ο Υιός του Θεού και ότι Εκείνος είναι η αλήθεια, η ζωή και μοναδικός δρόμος για να πλησιάσει κανείς και να γνωρίσει τον Πατέρα Θεό: “Λέγει προς αυτόν ο Ιησούς Εγώ είμαι η οδός και η αλήθεια και η ζωή· ουδείς έρχεται προς τον Πατέρα, ειμή δι' εμού” (Ιωάννης 14:6, βλ. και Ιωάννης 6:68-69, Ματθαίος 16:16). Ο Απ. Πέτρος ομολόγησε την πίστη του και στις δύο αυτές αλήθειες (Ιωάννης 6:68-69, βλ. και Ματθαίος 16:16).

 

- Ότι πέθανε στο σταυρό για τις αμαρτίες μας και αναστήθηκε για τη δικαίωσή μας (Ρωμαίους 4:25, 5:16, κ.α.)

 

- Ότι η θυσία του είναι τελεία απολύτρωση από τις αμαρτίες μας και γι' αυτό μπορεί να σώζει ολοκληρωτικά τους προσερχομένους στο Θεό δι' Αυτού (Εβραίους 7:25α, 10:12, Α’ Τιμόθεος 2:6).

 

- Ότι μεσιτεύει για εμάς στο ουρανό, στον Πατέρα Θεό (Εβραίους 7:25β, Α’ Τιμόθεος 2:5).

 

Όλη την αλήθεια στην οποία στηρίζουμε την πίστη μας, ο Θεός την αποκάλυψε μέσα από το Λόγο Του, γι' αυτό και η Γραφή λέει ότι “η πίστις είναι εξ ακοής, η δε ακοή διά του λόγου του Θεού” (Ρωμαίους 10:17). Η Γραφή ακόμη λέει ότι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός είναι ο Λόγος του Θεού (Ιωάννης 1:1, 1:14), ο “αρχηγός και τελειωτής” της πίστης μας (Εβραίους 12:2) και ότι ο άνθρωπος που ζει έμπρακτα την πίστη αυτή στο Χριστό (Λουκάς 6:46, Ιακώβου 2:26), 'οικοδομεί' τη ζωή του σε ένα ακλόνητο θεμέλιο ώστε να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τα 'ποτάμια', τις 'πλημμύρες' τις 'θύελλες' και τα 'κύματα' της ζωής' (Λουκάς 6:47-49, Ματθαίος 14:14-32).

 

Ο Απ. Ιωάννης, έχοντας πάντοτε κατά νου τη ζωτική σημασία της πίστης ότι ο Ιησούς Χριστός είναι ο Υιός του Θεού, είπε ότι “ταύτα δε εγράφησαν διά να πιστεύσητε ότι ο Ιησούς είναι ο Χριστός ο Υιός του Θεού, και πιστεύοντες να έχητε ζωήν εν τω ονόματι αυτού” (Ιωάννης 20:31) και είναι η ίδια ακριβώς ΠΙΣΤΗ, με την οποία μπορούμε να έχουμε και εμείς τη ΝΙΚΗ κατά του “κόσμου” (Α’ Ιωάννου 5:4-5).

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 04 Απρίλιος 2012 22:18
 

Χριστιανικό Ραδιόφωνο

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

translate

Greek Albanian English Romanian

Ημέρες Συναθροίσεων

Κυριακή
     Προσευχή:10-11πμ
     Κήρυγμα ευαγγελίου:11-12πμ
Δευτέρα
     Προσευχή:7-8μμ
     Μάθημα  :8-9μμ
Τετάρτη
     Προσευχή:7-8μμ
     Κήρυγμα ευαγγελίου:8-9μμ
         Είσοδος Ελεύθερη
 

 

Προσευχή

 

"Κύριε, να τα χέρια μου. Ας μην αγγίξουν ποτέ κάτι που θα Σε ντρόπιαζε.
 
Να τα πόδια μου. Τα αφιερώνω σ' Εσένα. Ας μην πάνε ποτέ εκεί όπου Εσύ δεν θα πήγαινες.
 
 Κύριε, να τα μάτια μου. Ας μην κοιτάξουν ποτέ σε κάτι που θα λυπούσε το 'Αγιο Σου Πνεύμα.
 
 Τα αυτιά μου ας μην ακροαστούν ποτέ κάτι που θα ντρόπιαζε το Όνομά Σου.
 
Το στόμα μου ας μην ανοίξει ποτέ για να πει μια λέξη που δεν θα ήθελα ν' ακούσεις.
 
 Ο νους μου ας μην κρατήσει ποτέ ούτε μια σκέψη ή φαντασία που θα μείωνε την αίσθηση της παρουσίας Σου."
 
"Κύριε, κάνε με έναν άνθρωπο κατά την καρδιά Σου".

Συνδεμένοι Επισκέπτες

Έχουμε 49 επισκέπτες συνδεδεμένους
mod_vvisit_counterΣήμερα117
mod_vvisit_counterΕχθές133
mod_vvisit_counterΑυτή την εβδομάδα1576
mod_vvisit_counterΠροηγούμενη εβδομάδα5153
mod_vvisit_counterΑυτό τον μήνα8540
mod_vvisit_counterΠροηγούμενος μήνας10224
mod_vvisit_counterΣυνολικές επισκέψεις992973

Μην ξεχνάς πως...

Η πίστη είναι το μέσον που μεταβάλλει

το όραμα σε πραγματικότητα,

την αποκάλυψη σε γεγονός,

την εμπιστοσύνη σε εκπλήρωση,

την επιθυμία σε πείρα

και το αόρατο σε ορατό.