• Εγγραφή

Home  //  Νέα  //  Γιατί να ευχαριστούμε;

 

Γιατί να ευχαριστούμε;
PDF
Εκτύπωση
E-mail
Τρίτη, 10 Απρίλιος 2012 21:47

Έχει σημασία να ξέρουμε το λόγο που ευχαριστούμε κάποιον επειδή αυτό φανερώνει τη σχέση που έχουμε μαζί του αλλά και το βαθμό στον οποίο αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Ιδιαίτερα στην πνευματική ζωή, το πόσο ευχαριστούμε το Θεό αλλά και τα θέματα για τα οποία τον ευχαριστούμε, μας φανερώνουν τι έχουμε μέσα στην καρδιά μας και πόσο έχουμε συνειδητοποιήσει την αλήθεια.

 

Στο παράδειγμα που διαβάζουμε στη γραφή για το Φαρισαίο που ευχαριστούσε το Θεό λέγοντας «...Θεέ, σ’ ευχαριστώ, γιατί δεν είμαι όπως ακριβώς οι υπόλοιποι άνθρωποι, άρπαγες, άδικοι, μοιχοί, ή και όπως αυτός ο τελώνης...» (Λουκάς 18:11), το θέμα της ευχαριστίας του φανέρωσε ότι η καρδιά του έκρυβε υψηλοφροσύνη, κατάκριση, αυτοδικαίωση και υπηρηφάνεια αντί για ταπεινοφροσύνη και συντριβή.
 
Ο Θεός, σε ολόκληρη την Αγία Γραφή επιμένει στο θέμα της ευχαριστίας (άλλοτε συμβολικά και άλλοτε κυριολεκτικά) και υπάρχει σοβαρός λόγος για αυτό. Για παράδειγμα, διαβάζουμε στη γραφή «…σε καθετί να ευχαριστείτε. γιατί αυτό είναι θέλημα Θεού για σας μέσω του Χριστού Ιησού.» (Α' Θεσσαλονικείς 5:18)
 
Γιατί όμως η ευχαριστία είναι τόσο σημαντική για το Θεό; Μήπως ο Θεός είναι φιλάρεσκος ή ανασφαλής και έχει ανάγκη να «τονώνεται ο εγωισμός του»; Ασφαλώς όχι!
 
Ο Θεός είναι Παντοκράτορας, του ανήκουν τα πάντα, εκείνος τα έφτιαξε και τα συντηρεί έως τώρα με το Λόγο του (Κολοσσαείς 1:16-17) και δεν έχει ανάγκη από τίποτα (Πράξεις 17:25, Ψαλμοί 50:12). Άλλωστε, «...ο Θεός είναι αγάπη...» (Α' Ιωάννου 4:8) και «...η αγάπη δε ζητά τα δικά της...» (Α' Κορινθίους 13:5).
 
Ο λόγος που ο Θεός επιμένει στο θέμα της ευχαριστίας είναι επειδή η έκφραση της ευχαριστίας στο πρόσωπό του είναι πάντοτε ένδειξη του ότι ο άνθρωπος έχει «τα μάτια του ανοιχτά» και ζει στην αλήθεια γιατί αναγνωρίζει την αληθινή πηγή της ζωής και της χαράς του. Είναι ο άνθρωπος (και όχι ο Θεός) αυτός που έχει να κερδίσει από την ευχαριστία προς το Θεό.
 
Αντιθέτως, η αγνωμοσύνη προς το Θεό φανερώνει την ψυχική και πνευματική τύφλωση του ανθρώπου και την πλήρη επικράτηση του σκοταδιού στην ζωή του (Αποκάλυψη 3:17).
 
Γι’ αυτό και δεν είναι παράξενο ότι το μεγάλο παράπονο αλλά και «κατηγορώ» του Θεού, αφορά σε αυτό ακριβώς το σημείο, στην αγνωμοσύνη, η οποία όπως διαβάζουμε στη γραφή, φανερώνει την ασέβεια και την αδικία που φωλιάζει στην καρδιές των ανθρώπων που αν και γνωρίζουν την αλήθεια του Θεού, την κρύβουν κάτω από τις υπερήφανες και μάταιες σκέψεις τους: «Γιατί, ενώ γνώρισαν το Θεό, ως Θεό δεν τον δόξασαν ή δεν τον ευχαρίστησαν, αλλά απατήθηκαν με τους μάταιους διαλογισμούς τους και σκοτείνιασε η ασύνετη καρδιά τους.» (Ρωμαίους 1:21).
 
Οι άνθρωποι αυτοί (και δυστυχώς κάποιες φορές ακόμα και οι ίδιοι οι Χριστιανοί), ενώ μπορεί να σκορπούν απλόχερα τα «ευχαριστώ» τους στον οποιονδήποτε, δεν μπαίνουν «στον κόπο» να πουν ούτε ένα «ευχαριστώ» στο Θεό που τους δίνει «...ζωή και πνοή και τα πάντα»·(Πράξεις 17:25).
 
Έτσι φανερώνουν ότι είναι τυφλοί και ζουν σε μία πλάνη του διαβόλου αποκομμένοι από τη ζωή και τη χαρά του Θεού με συνέπεια να περπατούν στο σκοτάδι και το θάνατο. Το ερώτημα όμως παραμένει: Ο Θεός «...που τον ίδιο τον Υιό του δε λυπήθηκε, αλλά για χάρη όλων μας τον παράδωσε...» (Ρωμαίους 8:32), δεν αξίζει τουλάχιστον ένα «ευχαριστώ»;

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 10 Απρίλιος 2012 21:56
 

Χριστιανικό Ραδιόφωνο

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

translate

Greek Albanian English Romanian

Ημέρες Συναθροίσεων

Κυριακή
     Προσευχή:10-11πμ
     Κήρυγμα ευαγγελίου:11-12πμ
Δευτέρα
     Προσευχή:7-8μμ
     Μάθημα  :8-9μμ
Τετάρτη
     Προσευχή:7-8μμ
     Κήρυγμα ευαγγελίου:8-9μμ
         Είσοδος Ελεύθερη
 

 

Προσευχή

 

"Κύριε, να τα χέρια μου. Ας μην αγγίξουν ποτέ κάτι που θα Σε ντρόπιαζε.
 
Να τα πόδια μου. Τα αφιερώνω σ' Εσένα. Ας μην πάνε ποτέ εκεί όπου Εσύ δεν θα πήγαινες.
 
 Κύριε, να τα μάτια μου. Ας μην κοιτάξουν ποτέ σε κάτι που θα λυπούσε το 'Αγιο Σου Πνεύμα.
 
 Τα αυτιά μου ας μην ακροαστούν ποτέ κάτι που θα ντρόπιαζε το Όνομά Σου.
 
Το στόμα μου ας μην ανοίξει ποτέ για να πει μια λέξη που δεν θα ήθελα ν' ακούσεις.
 
 Ο νους μου ας μην κρατήσει ποτέ ούτε μια σκέψη ή φαντασία που θα μείωνε την αίσθηση της παρουσίας Σου."
 
"Κύριε, κάνε με έναν άνθρωπο κατά την καρδιά Σου".

Συνδεμένοι Επισκέπτες

Έχουμε 49 επισκέπτες συνδεδεμένους
mod_vvisit_counterΣήμερα114
mod_vvisit_counterΕχθές133
mod_vvisit_counterΑυτή την εβδομάδα1573
mod_vvisit_counterΠροηγούμενη εβδομάδα5153
mod_vvisit_counterΑυτό τον μήνα8537
mod_vvisit_counterΠροηγούμενος μήνας10224
mod_vvisit_counterΣυνολικές επισκέψεις992970

Μην ξεχνάς πως...

Η πίστη είναι το μέσον που μεταβάλλει

το όραμα σε πραγματικότητα,

την αποκάλυψη σε γεγονός,

την εμπιστοσύνη σε εκπλήρωση,

την επιθυμία σε πείρα

και το αόρατο σε ορατό.